Conform Directivelor  2000/13/CE și 2003/89/CE a Parlamentului European și a Consiliului European din 20 Martie 2000 alergenii din alimente se încadrează în  următoarele grupe:

1. Cereale care conțin gluten (adică grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) și produse derivate.

2. Crustacee și produse derivate.

3. Ouă și produse derivate.

4. Pește și produse derivate.

5. Arahide și produse derivate.

6. Soia și produse derivate.

7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză)

8. Fructe cu coaja, adică migdale (Amygdalus communis L.), Alune de padure (Corylus avellana), Nuci (Juglans regia), Anacarde (Anacardium occidentale) nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], Nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), Fistic (Pistacia vera), Nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) precum și produsele derivate.

9. Țelină și produse derivate.

10. Muștar și produse derivate.

11. Semințe de susan și produse derivate.

12. Dioxid de sulf și sulfiti în concentrații de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru.

13. Lupin și produse derivate.

14. Moluște și produse derivate.

Mai multe detalii privind alimentele cu potențial alergen puteți obține consultând Directivele 2003/89/CE și 2000/13/CE. – Texte în limba română.